A sonka története

A sonka története

A színtanácsadásaim során gyakran mesélem el a vendégeimnek a sonka történetét amelyet én magam nagyon tanulságosnak gondolok és sokszor eszembe jut a mindennapjaim során is.

Nagyon rövid kis történetről van szó amely így hangzik:

„Egy nap megkérdezi a kislány az anyjától:
– Édesanya, miért vágod le a sonka két végét főzés előtt?
– Mert így kell, a nagyanyád is mindig így csinálta.
Kislány elmegy a nagymamához is.
– Nagymama, anyu azt mondta, hogy le kell vágni a sonka két végét főzés előtt és ezt tőled tanulta. Miért van erre szükség?
– Mert ezt így kell. Így tanultam én is az Édesanyámtól, aki világ életében így készítette.
A kislány nem nyugszik bele a válaszba, ezért elmegy a dédnagymamához.
– Dédnagymama, mondd csak! Miért kell levágni a sonkának a két végét főzés előtt?
– Hát kislányom azért, mert nincsen nagyobb fazekam.”

Na de hogyan kapcsolódik össze a sonka a színekkel és az öltözködéssel? 🙂
Rengeteg olyan gondolatunk, hitrendszerünk van amely nem tőlünk származik. Amelyhez nem kapcsolódik tapasztalat, csupán megörököltük valakitől – leggyakoribb esetben a szüleinktől, nagyszüleinktől, felmenőinktől.

Ezzel kapcsolatban hallottam egyszer egy nagyon jó módszerről ami arra bíztat, hogy minden esetben kérdezzük meg magunktól, hogy Ezt miből gondolom? Honnan származik ez a gondolat? Próbáljuk meg visszafejteni a gondolatainkat odáig, hogy honnan és miből erednek? Vajon megalapozott tényről van-e szó.. Ki gondolja ezt így – én vagy más? Vajon ami régen igaz volt az a mai világban is megállja-e a helyét? (Hiszen nekem már van sokkal nagyobb fazekam, ugye.)

Mivel nem teljesen illetékes túlzottan bonyolult lelki témákat boncolgatni ezért nem is mélyednék el ebben jobban, ahhoz viszont veszem a bátorságot, hogy kicsit rácsatlakozzam erre a gondolatra az öltözködésünkkel kapcsolatban, mert bizony rengetegszer tapasztalom mind a ruhapróbák, mind pedig tanácsadások alkalmával, hogy sok esetben gátoljuk magunkat hasonló hitrendszerekkel.

Hadd említsek pár példát.
„Ez” vagy „az” a szín minket/téged túlságosan sápaszt. „Ilyen” vagy „olyan” színeket csak „azok” a nők hordják. „Olyan” színeket nem illik felvenni, mert.. „Az a szín” olyan közönséges. „Az a szín” olyan öreges. „Ezt” és „azt” a színt nem illik/nem szabad egymással viselni. Több színt egyszerre nem is szabad egyszerre viselni.
Szerintem mindannyian be tudjuk helyettesíteni a színeket vagy ki tudjuk egészíteni a mondatokat. Biztos vagyok benne, hogy mindenki hallott már ilyen vagy ehhez hasonló mondatokat korábban és lehetséges, hogy valamilyen mértékben téged is befolyásolnak ezek a gondolatok.

Ha van kedved akkor kezd el őket visszafejteni. 🙂 Lehetséges, hogy találsz majd egy csomó színt vagy színkombinációt amiről nem is gondoltad, hogy jó lehet neked.
A bejegyzés írója:

Elek Bettina

Elek Betti vagyok, szín- és stílustanácsadó, a CABALA ruhamárka megálmodója és tervezője. Kislány korom óta nagyon szerettem öltözködni, de a saját stílusomat sokáig nem sikerült megtalálnom. Utólag úgy látom, leginkább másokat utánoztam. Gyerekként figyeltem a társaimat, hogy ki és mi számít népszerűnek, és ennek megfelelő ruhákat viseltem. Felnőttként pedig a trendeket követve próbáltam jól érezni magam a bőrömben. Talán mondanom sem kell, hogy kevés sikerrel.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Keresés