Az én kapszulagardróbom

Az én kapszulagardróbom

untitled_design-6.png
Kapszulagardrób – Egy igazán divatos és napjainkban elég sokat használt kifejezés, de mit is jelent ez pontosan?!

Teljenes leegyszerűsítve ez a hangzatos megnevezés azt jelenti, hogy a szekrényünket olyan ruhadarabok mentén építjük fel amelyek mindegyike passzol minden mással – tehát egymással könnyedén variálható ruhadarok összessége.
Egy kapszula konkrét darabszámú alapruhatárat jelent, ami biztos alapot nyújthat nekünk és amelyre könnyedén tudunk építkezni a továbbiakban. De összeállíthatunk akár külön kapszulákat is a ruhatárunkon belül területekre bontva – például utazáshoz, munkahelyre, sportoláshoz, stb. Minden területen ki tudunk magunknak alakítani kapszulákat, ezzel segítve a készülődésünket és a szekrényünk átláthatóságát.
A kapszulagardrób csak egy lehetőség – egy stabil és biztos alap, amelynél nem muszáj megállnunk, de mindenképp érdemes ezzel kezdeni a szekrényünk felépítését.
Célszerű olyan ruhadarabokat beszereznünk, melyek jól kombinálhatóak egymással – stílusában és színharmóniában is megegyeznek. A kapszula kialakításakor érdemes a minél letisztultabb alapdarabokra szorítkoznunk, hiszen azok a legjobban kihasználhatóbbak és párosíthatóak egymással. Ha ezek megvannak akkor már sokkal könnyebben illeszthetsz be egy-egy mintásabb vagy extrábbnak nevezhető ruhadarabot a szekrényedbe és fordulhat elő az az helyzet, hogy nem fogod tudni mivel felvenni az új darabot.
A kapszulagardrób kialakítása leegyszerűsíti az életedet, hiszen nem kell felesleges időt eltöltened azzal, hogy mit és mivel vegyél fel – a szekrényen összes darabja párosítható lesz a többivel. Pipa!

A ruhadarabok kiválasztásánál a két nagyon fontos szempont, amit figyelembe kell vennünk az a testalkatunk és a színtípusunk. Olyan darabokat válassz csak, amelyek ezeknek megfelelnek, ezért mindenképp kezd ezt a folyamatot azzal, hogy kikéred egy tanácsadó segítségét, aki megmondja, hogy milyen testalkat típusba tartozol – ezáltal tudni fogod, hogy milyen szabásvonalak, fazonok állnak neked a legelőnyösebben – valamint színkendők segítségével megmutatja neked, hogy milyen árnyalatok a legjobbak számodra. A színtípusod szerinti öltözködésnek alapból is az a nagy előnye, hogy a színeket tekintve egy idő után kialakul egy olyan ruhatár, amely remekül passzol egymáshoz – hiszen az egyes színtípusok palettáján az összes szín harmóniában van egymással, hiszen ugyanolyan tulajdonsággal bírnak. Ezek után már csak stílusában kell összehangolnod a ruháidat – bár ha valóban alapdarabokra építkezel, akkor a stílusok feltehetősen letisztult és könnyedén variálható az is.
A szekrényeden belül bármely darab is kerül a kezed ügyébe (és veszed fel azokat) mindegyikben maximálisan jól fogod érezni magad, hiszen tudatos döntések mentén kerültek be oda – annak megfelelően, hogy mi számodra a legmegfelelőbb. Pipa!

Válassz bázisszíneket! Ahhoz, hogy sokféleképpen variálható ruhatárunk legyen alapozhatjuk a ruhatárunkat semleges színere. A semleges színek kevésbé feltűnőek, karakteresek, ezért könnyebben lehet variálni őket. (Ám ha valaki ismeri a színtípusát és bátran viseli a színeit akkor nyugodtan vállaljon be a palettájáról bármely árnyalatot és kezdjen kísérletezésbe velük) 

Amennyiben még nem vagy tisztában azzal, hogy milyen évszaktípusba tartozol akkor érdemes ügyelned rá, hogy a kapszuládon belül ne keveredjenek a hideg és meleg árnyalatok – mert ezek egymás mellett biztosan nem fognak harmónikus összképet eredményezni.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy még mindig nagyon sokan felhalmozzák a ruhadarabokat a szekrényükben, ennek viszont az a végeredménye, hogy átláthatatlanná válik egy idő után a szekrényünk tartalma, valamint rengeteg olyan ruhadarab található benne, amelyet kevésbé tudunk párosítani – ezért vagy további darabokat vásárolunk (ezzel még jobban fokozva a káoszt) vagy hosszú perceket, órákat gondolkozunk a szekrényünk előtt állva, hogy mégis mit-mivel lenne megfelelő. Azt gondoljuk, hogy minél több ruha van a szekrényünkben, annál több a variációk száma, pedig ez sokesetben nem így van – főleg ha teljesen eltérő (színben és stílusában) ruhadarabokról van szó. 
A legnagyobb csapda az, amikor rengeteg szettet állítunk össze a szekrényünkben úgy, hogy azok darabjai a többi szett darabjaihoz egyáltalán nem illenek – ilyenkor lekorlátozzuk a lehetőségeinket (és nagy valószínűséggel a szettek legalább fele nem is megfelelő számunkra, nem áll jól nekünk és nem is érezzük maradéktalanul jól benne magunkat.) 
Éppen ezért érdemes tudatos és jól megalapozott döntések mentén kiválasztanunk a szekrényünkbe kerülő minden ruhadarabot.
Célszerű a tudatosságot az öltözködésünkbe is beemelni és tudatos döntéseket hozni a ruhavásárlásaink során is. A kapszulagardrób kialakítása – vagy a ruhatárunk megalapozása vele – az egyik legtudatosabb lépés, amit elkövethetsz az öltözködésed szempontjából.

Szeretnélek végigvezetni most titeket az én kapszulagardróbomon képekkel szemléltetve és ezáltal prezentálva azt, hogy limitált darabszámú, de tudatosan megválogatott darabokkal mennyi mindent képesek lehetünk kihozni a szekrényünkből.
Amit fontos tudni rólam és ezáltal a szekrényenben található darabokról:
Sötét tél színtípusba tartozom – ennek megfelelően a sötét, élénk és hideg színek a legmegfelelőbbek számomra és ezek a színek találhatóak meg nálam – illetve homokóra testalkatom van.
Az én alapdarabjaim:
  • magasított derekú szűk lábszárú farmernadrág
  • szűkebb szabású farmerkabát
  • egy sima egyszínű basic felső
  • CABALA 302 szűkített blézer
  • CABALA 207 rakott szoknya
  • CABALA 054 ejtett vállú overál
  • CABALA 038 A-vonalú szoknyás kisruha
  • CABALA 204 átlapolt nadrág
img_0020.JPG
A szettek variálása során csupán 2 cipőt viseltem (egy lazább sportcipőt és egy magassarkú szandált – prezentálva az elegánsabb és sportosabb szetteket, de egy-egy másik cipő beemelésével a szekrényünkbe újabb variációk születhetnek).
3 táskával egészítettem ki a szetteket – egy kis fekete alkalmi THEO táskával, egy színes darabbal és egy vagányabb hátizsákkal.
Az öltözékek összeállítása során 3 kiegészítőt váltogattam (Mácsár Andi ékszerei), de gondolom mondanom sem kell azt, hogy ha ezeket még inkább megfűszerezzük akkor még izgalmasabbá válhatnak a szettjeink.
nevtelen-4.jpg

Kezdjünk bele!

 Vegyünk egy farmert és egy pólót, majd ezeket egészítsük ki 2 felsőrésszel. Ilyenkor a kapszulánk 4 ruhadarabból áll, melyet szabadon párosíthatunk egymással és a cíipők és kiegészítők segítségével alakíthatjuk stílusunk és adott alkalmak szerint.

1_1.png

Adjunk hozzá ezekhez egy kisruhát – érdemes egy teljesen letisztult darabot választni és olyat, amely a testalkaltunknak előnyös. Nekem egy sötét lila színű A-vonalú szoknyás fazonra esett a választásom, amelyet könnyedén tudok sportosabban viselni, de elegáns szettekben is megállja a helyét.

2_2.png

Jöhet pár alsórész! Kezdjük egy szoknyával. Én egy tintakék színű rövid rakottszoknyát választottam, amelyet a derekamon viselek (átlalában mindenkinek előnyösebb ha a derekát vágja el a szoknya – erre figyeljetek) és célszerű a szoknya hosszát a magassátgotok szerint vágatni – mindenkit a legelőnyösebb helyen vágjon el. Amennyiben megtaláltuk a testalkatunknak leginkább megfelelő szoknyát azt kedvünkre alakíthatjuk és viselhetjük a szekrényünk több darabjával bárhogyan.

4.png

A szoknya után jöhet még egy nadrág. Ezúttal egy kicsit extrább darabot választottam, de azt gondolom, hogy a fazonja még teljesen jól belefér a kapszulámba és remekül kiegészül a többi darabbal. A színe fukszia, amely szintén különlegesebb, de mivel azonos tulajdonságú az árnyalata, mint a többi ruhadarabom színének ezért tökéletes a harmónia – könnyedén viselhetem együtt a lilát, a fuksziát és a tintakéket is, hiszen a színtípusomnak megfelelő tulajdonsággal rendelkezik a színek általam választott minden árnyalata.

5.png

A végül fűszerettük meg a sort egy overállal, ami cseppet sem kötött darab, sőt! Remekül lehet variálni és a stílusunk, hangulatunk szerint igazítani. Szintén a színtípusomnak megfelelő árnyalatot választottam – királykéket, a magasított dereka pedig segít kihangsúlyozni a homokóra alakot. Az egyik kedvencem!

3_1.png

Összesen 7 darab ruhát használtam fel és megannyi különféle szettet tudtam összeállítani. Ember legyen a talpán aki felismerne egyet is ha ismétlődne 🙂 Csak egy kis kreatívitás kell hozzá és játékosság. Remek móka az egész és rendkívül hasznos a mindennapjaink során.

Amennyiben ez az alap megvan, akkor a jövőben már bátrabban emelhetünk be további darabokat a szekrényünkben. ÉS az a szuper, hogy egyetlen további (hasonló tudatos elveken keresztül kiválasztott) ruhadarab bővítésével ismét további rengeteg szettet és opciót  nyerhetünk – legyen szó akár csak egy másik színű basic pólóról, már az önmagában képes rengeteg új lehetőséget hozni a ruhatárunkba.

+ 1 szett!

Választottam én is egy bónusz darabot. Mivel én imádom a ruhákat, ezért egy kisruhára esett a választásom.. Ugyan nem fotóztam le az összes variációt – de gondolom mostmár tudjátok, hogy mennyire sokféle képpen tudnám variálni – csupán pár stílus szerint mutatom a zöld homokóra kisruhámat.

untitled_design-6_1.png

Remélem hasznosnak találtátok a bejegyzést! Köszönöm a visszajelzéseiteket!

A bejegyzés írója:

Elek Bettina

Elek Betti vagyok, szín- és stílustanácsadó, a CABALA ruhamárka megálmodója és tervezője. Kislány korom óta nagyon szerettem öltözködni, de a saját stílusomat sokáig nem sikerült megtalálnom. Utólag úgy látom, leginkább másokat utánoztam. Gyerekként figyeltem a társaimat, hogy ki és mi számít népszerűnek, és ennek megfelelő ruhákat viseltem. Felnőttként pedig a trendeket követve próbáltam jól érezni magam a bőrömben. Talán mondanom sem kell, hogy kevés sikerrel.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Nézz szét a CABALA ruhák között!

Találd meg a számodra legjobb darabokat a Te színeidben.

Social Media

További bejegyzések

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

Keresés