Fashion Revolution 2. – Hogyan készülnek az új fazonok?

Fashion Revolution 2. – Hogyan készülnek az új fazonok?

A Fashion Revolution hetén, a divatipar átláthatósága céljából szeretnélek ezen a héten egy kicsit közelebb hozni titeket a gyártási folyamatainkhoz, egy kis betekintést engedni a munkánk azon részébe ami kevésbé van szem előtt. Megmutatni azt, hogy kik és mennyit dolgoznak azokon a ruhadarabokon melyeket itt megosztok veletek a szépséges fotókon, amiket felpróbálhattok a bemutatótermünkben és amelyeket kézhez kaptok rövidesen a megrendeléseteket követően.

Arra gondoltam, hogy több szempont szerint és különböző folyamatokat is bemutatnék nektek, hiszen nagyon sokrétű a munkánk. Az esetek többségében igazán változatos, hiszen az év különböző szakaszaiban mindig más és más feladat és kihívás vár ránk. Gondolok itt egy új ruhadarab tervezésén és megvalósításán, a ruhapróbákon és az egyedi megrendeléseken át.

HOGYAN KÉSZÜLNEK AZ ÚJ FAZONOK?

Említettem már nektek, hogy bár elméletben (és minimálisan azért gyakorlatban is) nagyon jól megtanultam a vállalkozás indítása előtt szabni, varrni és modellezni, de a ruhák elkészítéséért nem én vagyok a felelős. Most azon a folyamaton kalauzollak végig benneteket amely bemutatja, hogy hogyan jutunk el egy gondolattól egészen odáig, hogy megszülethessen egy új ruha.

Korábbi években már bemutattam nektek Zsuzsát, aki egészen a vállalkozásom indulása óta mellettem van és számíthatok a munkájára. Már a vállalkozásom indulásakor ő készítette a legelső CABALA szabásmintákat is és a mai napig az ő keze munkájának köszönhető az összes újonnan születő minta egyaránt.

A ruhák megvalósításának folyamata az íróasztalomnál kezdődik – ahol papírra vetem a gondolataimat, majd Zsuzsa műhelyében folytatódik amikor megmutatom neki azokat. Közösen ötletelünk ilyenkor a megvalósításról és pontosítjuk a részleteket amelyek a jegyzeteimből hiányoznak majd ennek megfelelően Zsuzsa elkészíti az első szabásmintákat.

Ezekkel a mintákkal érkezem meg a varrodánkba ahol megtörténik az első mintavarrás. Ez mindig egy hosszadalmas és időigényesebb folyamat mint a meglévő termékeink gyártása hiszen mindenki ilyenkor találkozik először az új fazonnal. Meg kell ismerkedni a szabásvonalakkal, az illesztésekkel, a megvalósítás részleteivel – amihez sok esetben akár telefonos konzultáció is szükséges, hogy biztosak lehessünk benne, hogy az kerül megvalósításra ami az elképzelés volt. A szabásminta papírdarabjai felkerülnek a szabásasztalon kiterített anyagra és precíz mozdulatokkal felrajzolja majd körbevágja azokat a szabászunk, Era.

Era a tavalyi év második felében csatlakozott a varrodánk csapatához, azóta segíti a munkánkat és teszi gördülékenyebbé a mindennapokat.

Egy ruha elkészülése igazi csapatmunka, hiszen megannyi ember munkáján múlik a megfelelő végeredmény. Nem tudnék és nem is szeretnék kiemelni egyetlen folyamatot sem ami fontosabb lenne a másikénál, hiszen ebben a helyzetben valóban igaz, hogy egyformán fontos mindenki és egymást erősítik és segítik a munkájukkal.

Zsuzsa által készített papírlapokat Era varázsolja át anyagdarabokká amelyekre egy következő munkafolyamat vár. A varrónőink (Ancsa, Ági, Évi és Jutka) szorgos kezei alá kerülnek át ezek a kiszabott anyagok egy úgynevezett használati utasítással mellékelve ugyanis az első összeállítás – ahogy fentebb már említettem – egy bonyolultabb folyamat. Sokszor ilyenkor bukkannak elő olyan helyzetek, hogy ami a fejünkben és a papíron még működött, az a varrógép talpacskája alatt már nem annyira állja meg a helyét. A varrás a legösszetettebb folyamatunk mind közül, hiszen megannyi részlete van. Apró részek összeillesztése, vasalása, merevítése, rögzítése, gombolása. Előfordul, hogy egy egész napig is eltart mire egy új ruhadarabot összeillesztenek teljesen.

Az elkészült első mintadarabbal és a szabásmintával karöltve megyek vissza Zsuzsához az első ruhapróbára. A kezdő szabásmintát mindig az én méreteimre készítjük el így könnyedén fel tudom próbálni az elkészült darabot és a jól szemügyre vesszük azt. Ilyenkor látjuk, hogy mennyire működött a valóságban az amit mi elképzeltünk. Megnézzük, hogy kell-e valahol szűkíteni vagy bővebbre venni a méreten. Legyen-e valahol hosszabb vagy rövidebb a fazon. Megfelelő helyre esik-e minden szabásvonal és előnyösen állnak-e azok. Sok esetben a folyamat ezen szakaszában még nagyobb módosításokat is szoktunk tenni – elhagyunk szabásvonalakat, részleteket vagy teljesen alakítunk rajtuk. Miután ezt megvitattuk Zsuzsa módosítja, átalakítja a korábbi szabásmintákat majd én pár nap múlva visszaviszem a varrodánkba a módosított papírlapokat és újabb mintázásra. Ekkor megismételjük a fent említett folyamatot és ez a körforgás megy egymás után újra ás újra egymást követően amíg azt nem érezzük egy elkészült ruhadarabot nézve, hogy minden részletében tökéletes.

Többször előfordult már, hogy az évek és a viselések tapasztalata által kerül vissza egy-egy szabásminta Zsuzsának az asztalára, hogy módosítsunk még rajta egy piciny részletet ami által még szerethetőbb lesz a fazon.

Ha ügyesek vagyunk akkor általában 2-3 módosítást követően sikerül elkészíteni a vágyott ruhadarabot, de előfordulnak furmányos fazonok amik kifognak rajtunk. Ebben az esetben néha 5-6 módosítás is szükséges mire azt érezzük, hogy minden szabásvonal megfelelő. (Nagyon ritkán, de előfordult már olyan is, hogy összevesztem egy-egy szabásmintával mert sehogyan sem akarta azt az eredmény mutatni amit én a fejemben elképzeltem. Ilyenkor ezeket inkább elteszem pihenni és talán egy következő évben újra összeismerkedünk, megbarátkozunk, újra próbálkozunk.

Miután megszületett egy tökéletes szabásmintánk következhet a szériázás, ami azt jelenti, hogy az elkészült (rám szabott) méret mellett további méreteket készítünk. Általában egy nagyobb és egy kisebb méretet készítünk, de sok kedvelt fazonunkat elkészítettük már legalább 5 méretben is.

A leszérziázott szabásmintánkat ezt követően visszautaztatom a varrodánkba ahol elfoglalhatja a helyét a sorban. Minden szabásmintánk számozva van és egy ruhaállványon sorakoznak szépen növekvő sorrendben, így könnyedén megtaláljuk mindig azt a mintát amire éppen szükségünk van.

Természetesen ilyenkor még következik a végső varrás ahol a tökéletes darabot elkészítjük. A gyártást még számos lépés követi mire elmondhatjuk, hogy új ruhánk született. Az elkészült ruhát be kell áraznunk, le kell fotóznunk, fel kell tölteni a webshopra, ehhez szöveget és leírást kell gyártani majd igyekszem valamilyen felületen ezt meg is osztani veletek, hogy értesüljetek a munkánk gyümölcséről. 

Ez a folyamat – attól függően, hogy mennyire ügyesek vagyunk – általában 1-1,5 hónapot vesz igénybe.

A következő részben arról mesélek nektek, hogy hogyan készülnek el a megrendeléseitek? A megrendelést követően milyen folyamatok történnek a háttérben melyeknek eredménye az elkészült csodaszép ruhátok.

A bejegyzés írója:

Elek Bettina

Elek Betti vagyok, szín- és stílustanácsadó, a CABALA ruhamárka megálmodója és tervezője. Kislány korom óta nagyon szerettem öltözködni, de a saját stílusomat sokáig nem sikerült megtalálnom. Utólag úgy látom, leginkább másokat utánoztam. Gyerekként figyeltem a társaimat, hogy ki és mi számít népszerűnek, és ennek megfelelő ruhákat viseltem. Felnőttként pedig a trendeket követve próbáltam jól érezni magam a bőrömben. Talán mondanom sem kell, hogy kevés sikerrel.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Keresés