Valóban létezik „jó” és „rossz” szín?!

Valóban létezik „jó” és „rossz” szín?!

2018 tavaszán ismerkedtem meg a különböző évszak típusokkal és az ehhez kapcsolódó színelmélettel. Olyannyira megragadott a típusok sokszínűsége és a különbözőségükben rejlő változatosság, hogy én magam is elmélyedtem ebben a tudásban és a ruhatervezés mellett ekkora kapcsolódott be a munkámba a színek és színtípusok világa még szorosabban. A ruhák tervezése és az anyagok kiválasztása sokkal tudatosabban történt ezután és a korábban egyhangú színpalettánkban igen hamar megsokasodtak a színek és azok árnyalatai.

Az évek alatt volt szerencsém rengeteg csodás nővel találkozni és megismerkedni az egyéni színtanácsadások keretein belül, de még ennél is több hölgy látogatott meg a szalonunkban ruhapróbák alkalmával.  Ezeknek a találkozásoknak köszönhetően megannyi tapasztalattal gazdagodtam a nőkről, rólatok, rólunk, érzésekről és megélésekről amelyek évről évre formálódtak bennem és formálódnak azóta is folyamatosan. Éppen ezért mindig egy kicsit másképpen viszonyulok én is a színekhez és a színtanácsadás folyamatához. Erről szeretnék most egy kicsit írni nektek.

 A különböző social media felületekre régóta készítek nektek általam hasznosnak és informatívnak vélt tartalmakat. Általánosságban írok nektek a színekről, a színtípusokról- igyekszem bemutatni és kicsit közelebb hozni hozzátok az egyes színtípusokat. Azt, hogy milyen tulajdonságai vannak a színeknek, mely típusoknak melyik árnyalatok a legelőnyösebbek. Kinek mit érdemes választani ha éppen most ismerkedik a színeivel. Segítek, hogy könnyebben eligazodjatok a színek és árnyalatok között. Sokszor inspirállak titeket a színek kombinálására izgalmas fotósorozatokkal. Bemutatunk megannyi lehetőséget, kompozíciót amire lehet, hogy magatoktól sosem gondoltatok volna. Ugyanezt élhetitek át személyesen a bemutatótermünkben is kísérletezve a színekkel. Mára már elmondhatom, hogy majdnem minden szín és azoknak rengeteg árnyalata megtalálható a szalonunkban így könnyedén lehet játszadozni és kísérletezni a ruhapróbák alkalmával nagyon szemléletes és hasznos módon úgy, hogy a végére biztosan sikerélménnyel gazdagodjatok, hiszen mindenkinek jól állnak a színek csupán meg kell találni a számukra, számunkra a legjobbat.

Mindezek mellett viszont amit leginkább fontosnak tartok a színelemzések során, hogy bár elsősorban a fizikai tulajdonságainkat vizsgáljuk ilyenkor (milyen a bőrszínünk, hajszínünk, szemszínünk, stb.) mégsem feltételen ezek fogják igazán megmutatni azt, hogy milyen színekben fogjuk a legjobban érezni magunkat. A külsőnk mellett a belsőnk az ami igazán döntő fontosságú és ennek formálódása, változása az évek során bizony hatással lehet a színeink megélésére is (tapasztalataim szerint 🙂 )

A hosszú bevezető után végre ráfordulok az írásom igazi mondanivalójára. 

A tanácsadások alkalmával sokszor dobálózunk a “jó” és a “rossz” színek fogalmával – bármilyen szépen fogalmazzuk is meg. Jobbaknak nevezzük azokat az árnyalatokat amelyek a palettánkon találhatóak és kevésbé jónak az összes többit. Ezek csupán ajánlások, de mégis címkézzük őket. Ezt csináljuk az életünk során majdnem mindennel és minden esetben – címkézzük a dolgokat, a helyzeteket és az érzéseket. Érzek, megélek, tapasztalok valamit.. és azt egyből be kell tennem valamelyik kalapba, hogy ez most jó vagy rossz. De biztosan tudhatjuk, hogy az jó-e vagy rossz? Igazából a helyzetünk, a körülményeink és az aktuális megélésünk szerint értelmezhetjük éppen így vagy úgy.

Azt gondolom, hogy nem jelenthetjük ki egyiket sem egyértelműen. Nincsen jó vagy rossz döntés – a színek esetében sem. Hatások vannak. A színek viselésével (és a formák, fazonok által is természetesen, de ez a bejegyzés most a színekről szól – de hamarosan írok majd a szabásvonalakról is.) hatásokat keltünk, valamilyennek mutatjuk magunkat, valamilyenné válunk általuk.

Ezáltal azt mondhatnánk talán, hogy a palettánkon található árnyalatoknak köszönhetően természetes, üde, kedves, fiatalos, harmonikus hatást, összhatást érhetünk el (és ez nem jó vagy rossz – címkézés nélkül). Amennyiben ez a vágyunk és szeretnénk a legegyszerűbben elérni egy természetesnek ható és friss megjelenést akkor azt a palettánk színeivel tudjuk a legkönnyebben elérni – különösebb erőfeszítések nélkül (gondolok itt extra sminkre vagy hosszas gondolkozásra a tükör előtt, hogy mit és mivel kombináljak vagy hogyan dobjam fel az arcomat egy pár kiegészítő segítségével.)

És ott van még egy csomó másik paletta benne megannyi másik árnyalattal. Azokat felvéve is valamilyen hatást fogunk tapasztalni. Lehet, hogy egy kicsit öregít egy szín, picit sápaszt valamelyik. De lehet, hogy éppen karakánabb leszek benne, erőteljesebbnek, komolyabbnak vagy határozottabbnak tűnök. Picit talán előkelőbb, arisztokratikusabb vagy elérhetetlen? Keményebb vagy lágyabb? Kedvesebb vagy távolságtartóbb?  – Melyik a jó és melyik a rossz? Meg lehet ezt mondani egyértelműen? Ez leginkább az aktuális élethelyzetünknek megfelelően tudjuk megválaszolni. Mikor éppen melyikre van szükségem?!

Ha én egy tárgyalásra megyek ahol férfiak fognak körülvenni és a magabiztos, határozott nő látszatát kell keltenem akkor melyik hatást nevezhetem jónak? Ha a szülői értekezletre megyek.. Ha az első randevúra megyek egy szimpatikus sráccal.. Ha kikapcsolódunk este a csajokkal… milyen hatást szeretnék elérni?

Nők vagyunk és folyamatosan változunk. Akár hétfőről keddre – sőt óráról órára. Könnyen meglehet, hogy az a szín vagy ruha amelyik egyszer a kedvencünk volt azt egy kis idő múlva fel sem tudjuk venni sőt el sem tudjuk képzelni, hogy korábban hogyan viselhettük – tovább megyek, hogyan lehetett a kedvencünk? Mi változott? A ruha vagy annak a színe?

Mi változtunk és változunk folyamatosan. Különböző hatások érnek, melyek által formálódunk. Különböző élethelyzetekbe kerülünk amelyekhez mindig alkalmazkodunk, mert ebben jók vagyunk. És ehhez mindig más és más praktikára van szükségünk. Adott esetben a színekre vagy fazonokra.

Lehetséges, hogy egy adott életszakaszunkban a fekete szín jelentette a biztonságot számunkra és mindentől függetlenül abban éreztük jól magunkat vagy épp a színek sokaságában teljesedtünk ki. Olykor rajongva szerettünk egy színt, másikról pedig sosem hittük, hogy valaha bekerül majd a ruhatárunkba. Nem a színek változnak, hanem mi magunk. Változik az élethelyzetünk, változhat az életkörülményeink, változik a viszonyunk a világhoz és saját magunkhoz is. Formálódik az önismeretünk és az önszeretetünk is. Van amikor inkább visszahúzódnánk és eljön az idő amikor megmutatnánk magunkat. Néha kompenzálunk valamit, néha pedig nincsenek szükségünk színekre sem mert pont úgy vagyunk jól ahogyan. A színtípusunk ugyan adott, de közben minden más változik.

Persze minden élethelyez más és sohasem lehet általánosítani. Ezekkel a gondolatokkal leginkább csupán egy kis elmélyülésbe invitálnálak téged. Gondolj picit bele a saját életedbe és helyzetedbe. Milyen hogyan viszonyultál a színekhez? Mi befolyásol a színek viselése során vagy csak az öltözködésed kialakításakor?

Azt szoktam mondani, hogy az öltözködés egy izgalmas játék csupán ismerned kell a játékszabályokat ahhoz, hogy jól tudd játszani.

A színtanácsadás által megismerheted ezeket a szabályokat – amelyek nincsenek kőbe vésve, sőt! Mindezek nem húznak éles határvonalakat csupán ajánlásokat nyújtanak. Megmutatjátok a lehetőségeket amelyek a külsődben és a természetes színeidben rejlenek. Viszont a külső adottságaid minden esetben a belső világoddal összeérve válnak teljessé és ez adja meg az igazi játékot. 🙂

A bejegyzés írója:

Elek Bettina

Elek Betti vagyok, szín- és stílustanácsadó, a CABALA ruhamárka megálmodója és tervezője. Kislány korom óta nagyon szerettem öltözködni, de a saját stílusomat sokáig nem sikerült megtalálnom. Utólag úgy látom, leginkább másokat utánoztam. Gyerekként figyeltem a társaimat, hogy ki és mi számít népszerűnek, és ennek megfelelő ruhákat viseltem. Felnőttként pedig a trendeket követve próbáltam jól érezni magam a bőrömben. Talán mondanom sem kell, hogy kevés sikerrel.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kapcsolódó bejegyzések

Keresés