Rendszerezés kívül és belül

Rendszerezés kívül és belül

Az új év kezdetén nem csupán az előző év emlékeit és tapasztalatait, valamint az előttünk álló éves céljainkat érdemes rendszerezni, de a környezetünket is – különösképpen kiemelve a gardróbszekrényünket.

Ugye neked is megvan az az érzés amikor tanácstalanul ácsorogsz a szekrényed ajtajába kapaszkodva és megpróbálsz átlátni az eléd tornyosuló ruhatengeren és próbálod eldönteni, hogy mit vegyél fel aznap – miközben már fél órás késésben vagy?!

Szóval, ha már új év, akkor mi lenne ha megfogadnánk, hogy felszámoljuk a szekrényünkben lakozó káoszt annak érdekében, hogy minden reggelünk kisimultan indulhasson és gyermeki izgatottsággal nyithassuk ki a szekrényünk ajtaját azzal a gondolattal, hogy „Melyik kedvenc ruhadarabomat viseljem a mai napon?!” 

 

GARDRÓBRENDEZÉS, MINT TERÁPIÁS MÓDSZER

Különösen jó dolog rendszerezni az otthonodban (a lakás bármely területén) amikor azt érzed, hogy a lelkedben vagy az életedben egy kisebb káosz kezd el kialakulni.

Még ha magáért a tevékenységért nem is vagy oda, de a folyamat közben megtapasztalt érzést biztosan élvezni fogod amit elkezd megtisztulni a tér körülötted és rendeződnek a dolgaid.  Letisztul és kitisztul a környezetünk, jobban átlátjuk a dolgokat (sokszor megtalálunk dolgokat). Ilyenkor nem csak a szekrényünk és a környezetünk rendeződik, de a fejünkben és a lelkünkben is jobban a helyére kerülnek gondolatok, érzések. A pakolás során kialakult rend és az átláthatóság békét hoz a lelkünkbe, amely kihatással van a hangulatodra és a további napjaidra is.  Amint az életednek egyik területét rendszerezed, az máris könnyebbség érzésével ajándékoz meg téged és sok esetben a lelkesítő érzéssel is, hogy folytasd ezt tovább az életed többi területén is.

 

A LEGFONTOSABB: ÉLVEZD!

Még mielőtt kitárnád a gardróbszekrényed ajtaját és fejest ugranál a ruhakupacokba, ne felejtsd el a legfontosabbat: Kiválasztani a kedvenc zenédet és max hangerőre felcsavarni azt. Add át magad a ritmusnak és táncolj el kicsit. Máris azt érzed majd, hogy felszabadultabb vagy. Nagyobb lelkesedéssel és több energiával kezdhetsz neki a feladatnak. (Ezt a lépést semmiképpen se felejtsd ki a folyamatból!)

 

GONDOLD VÉGIG

Akár foghatsz egy papírt és egy tollat lejegyzetelve mindezt, de az is elég, ha csak átgondolod és mérlegeled a következőket.

Milyen élethelyzetben vagy jelenleg?

Mivel foglalkozol a mindennapjaid során? Milyen a munkád jellege és az milyen öltözéket követel meg? Milyen programjaid szoktak lenni és mik várhatóak az elkövetkezendő évben? Fontos ezt jól végig gondolnod hiszen, ha az időd nagy részét a játszótéren töltöd akkor teljesen felesleges egy sokadik kiskosztüm a szekrényedben és fordítva is igaz ez.

Milyen ruhadarabok állnak neked a legelőnyösebben?

Ha jártál már korábban szín- és stílustanácsadáson akkor már tudatosabban tudsz dönteni a színek és fazonok tekintetében – ez a későbbi szelektálásban lesz igazán nagy segítségedre. Könnyebben tudod megválaszolni azt a kérdést, hogy miért nem viseltem egy adott darabot évekig, hiszen jobban ismered már magadat. Amint érthető magyarázatod van arra, hogy miért lóg még a címke egy sosem viselt ruhán akkor könnyű szívvel tudod majd akár tovább ajándékozni azt.

Nem ismered még a színtípusodat és fogalmad sincs, hogy milyen szabásvonalak állnak neked jól? Akkor ez itt most gyorsan a reklám helye – ajánlom magamat. 🙂 Egy ilyen önismereti szeánsz minden túlzás nélkül újra keretezheti a hozzáállásodat magaddal szemben és nagyban hozzásegít ahhoz, hogy a legjobbat hozhasd ki magadból. Itt olvashatsz róla bővebben. 

Miből és mennyire van szükséged?

Gondold végig, hogy milyen ruhadarabokat szeretsz viselni. Nadrágos vagy inkább szoknyás típus vagy? Ruhákat viselsz legszívesebben vagy szereted kombinálni a ruhadarabokat egymással? Felesleges lehet egy tucat szoknyát birtokolnod, hogy ha nem érzed magad komfortosan magad bennük vagy nem állja meg a helyét az aktuális élethelyzetedben.

és most pedig…

KEZDŐDHET A DIVATBEMUTATÓ

Nem tudod megúszni – vagy legalábbis nem érdemes kihagynod a rendszerezés folyamatából a divatbemutatót. Vagyis azt a részt amikor sorban felpróbálod a kérdőjeles darabokat. Tudom, hogy időigényes és fárasztó is viszont nagyon hasznos. Lehetséges, hogy valamelyik darab már évek óta nem volt rajtad. Ezekbe mindenképpen ugorj bele, hiszen így tudsz reális döntést hozni a sorsukról. Nézd meg, hogy megfelelő-e a mérete, passzol-e a jelenlegi stílusodhoz, tudod-e megfelelően kombinálni, kényelmesen érzed-e magadat benne.

Érdemes lehet fotókat is készítened, hiszen rengeteg ruhadarabon fogsz vélhetően végig menni, így egy idő után telítődhetsz. Visszanézve a képeket pedig könnyebben tudsz ítéletet hozni.

TEDD FEL A NAGY KÉRDÉST!

Na, nem arra a nagy kérdésre gondolok, de majdnem… A szelektálás során minden egyes ruhadarabodnak tedd fel azt a kérdést, hogy örömet okoz-e még számodra?!

Csak olyan darabokat tarts bent a szekrényedben, amelyeknél határozott IGEN a válaszod. A cél ugyanis egy „szerelemgardób” kialakítása, melynek eredménye lesz az a vágyott izgatottság amely érzéssel minden reggel kinyitod majd a szekrényedet.

Ha valami nem okoz örömet akkor nem érdemes tovább őrizgetned. (Hiszen tudod, hogy csak azt a 80%-ot fogja gyarapítani amelytől nem veszed észre a valódi kincseket a szekrényedben!)

! Persze nagyon fontos, hogy mindezek mellett azért ész érvek mentén szelektáld ki a szekrényedet. Ha nem szereted a télikabátodat, de nincsen helyette (még) másik akkor ne ajándékozd el csak azért mert már nem tetszik a színe, mert megfázol. Viszont érdemes lehet feljegyezni egy kívánságlistára, hogy melyek azok a darabok a szekrényedben, amelyeket szeretnél majd lecserélni és a vásárlásaid során ezekre fókuszálni a jövőben.

HÁROM KUPAC

A szelektálásnak is különböző folyamatai lehetnek. Elmondom, hogy én miképpen szoktam csinálni, hátha neked is szimpatikus lesz a módszerem.

A rendszerezés során három kupacra csoportosítom a ruháimat.

• Az egyik a szerelem kupac – értelemszerűen ide kerülnek azok a darabok, amelyeket szeretek, imádok és rendszeresen viselek is. Irány vissza a szekrénye!

• Biztosan lesz egy kuka kupac is. Olyan darabok, amelyek már elhasználódtak, amelyeket nem hordasz és már nincsenek olyan állapotban, hogy tovább ajándékozd valakinek. Ideje megválnod tőle. (Nem, nem lesz jó otthoni ruhának sem. Számold meg szépen, hogy mennyi ruhádat mentegeted évek óta ezzel a kifogással?! És ebből mennyit hordasz valójában?! Na ugye. És különben is. Otthon ne a kinyúlt, lyukas pulcsidat vagy a kevésbé jó színű cuccaidat viseld! Miért? Hiszen otthon szinte biztos, hogy ritkán viselsz sminket.. jó színű kiegészítőket sem dobsz fel egy rosszabb színű ruha mellé, hogy élettel telibb legyen az arcod.. viszont cserébe folyamatosan belebotlasz egy tükörbe a lakásban. Vagy a párodba.. Ugye nem szeretnéd, hogy mindig kinyúlt pulcsiban lásson?!  Szóval felejtsd el azt a kifejezést, hogy „otthonra jó lesz”.)

Elajándékozós – eladós kupac. Ruhák, amelyek neked nem okoznak örömet, de más még biztosan boldog lenne velük. Lehetnek benne értékesebb darabok, amelyeket különböző oldalak segítségével el tudsz adni, de rengetegen örülnének annak is, hogy ha a nem használt darabjaidat odaajánékoznád nekik.

+1 kupac – amit csak félve írok le.

Ez a megjavítós, felhajtós, majd belefogyok kupac. Biztos a ti szekrényetekben is megbújik pár olyan darab, ami lyukas, elszakadt, nem jó a mérete és arra vár, hogy egy jó varrónő kezelésbe vegye – vagy az idő segítsen azon, hogy újra tudjuk viselni azokat. Ezek általában ritkán jutnak el a varrónőhöz. De ne legyen igazam. Éppen ezért ha érzed a motivációt, hogy most ezen változtatsz akkor gyűjtsd össze őket és irány a ruhadoki még most amíg tart a lendület. (De ha időközben megcsappanna a lelkesedésed akkor érdemes ezeket is az elajándékozó / kuka kupacba helyezned, mert különben ismét hosszú évekig csak a tömeg részét fogják képezni.)

TUTI TIPP – A TITKOS DOBOZ

Ha esetleg akadna olyan ruhadarab, amelynek a sorsáról nem tudsz dönteni akkor azt javaslom, hogy tedd bele egy nagy dobozba azokat és a dobozt rakd fel a polcra, vidd le a tárolóba. A lényeg, hogy tedd el  szemed elől (és az utadból is), de még ne tüntesd el az otthonodból. Amennyiben a következő hónapokban úgy ébrednél, hogy te ma AZT a ruhát szeretnéd felvenni, amit beletettél a dobozba, akkor bizony még helye van a szekrényedbe. Ha viszont pár hónap elteltével ránézve a dobozra meg sem tudod mondani, hogy mi lehet benne akkor egészen biztos, hogy másnál jobb helyen lesz annak a doboznak a tartalma.

+ TIPP A JÖVŐRE NÉZVE

Ez az én kedvenc vállfás trükköm. A szekrényedben forgasd az összes vállfát azonos irányba. Minden alkalommal amikor valamelyik darabot viseled úgy rakd vissza, hogy fordítasz egyet a vállfán. (Ha eddig kifelé nézett akkor fordítsd befelé.) A szezon végén látni fogod, hogy mely darabokat viselted idén és melyek azok, amelyekhez (ismét) hozzá sem nyúltál. Ezek után pedig tudod mi következik ezekkel a ruhadarabokkal, ugye..?!)

ENGEDD EL, ha eljött az ideje

Rengeteg olyan ruhadarab vagy kiegészítő tanyázik a szekrényünkben melyekhez emlékek kötnek bennünket – némelyekhez jó emlékek kötődnek, de előfordulnak olyanok is amelyek kellemetlen érzéseket idéznek fel bennünk. Egy fájdalmas szakítás vagy egy nehéz időszakból visszamaradt ruhadarabok, melyekre ránézve nem mosolyra húzódik a szánk szél. Szükségünk van nekünk ezekre?

A szekrényed rendezése során lehetőséged nyílik rá, hogy ne csak a ruháidat, de egy kicsit az életedet is rendszerezd. Amennyiben eljutottál odáig, hogy meghozd a döntést, akkor elengedhetsz olyan ruhadarabokat – és velük együtt olyan dolgokat is, amelyekhez tudat alatt még mélyen kötődsz (és amik sokszor akár visszahúznak, gátolnak téged a további haladásodban.) Sokszor rengeteg energiát ölünk bele a múltunkba – elidőzünk, rágódunk dolgokon –  ahelyett, hogy ezt a rengeteg sok felszabaduló energiát a pozitív dolgokra fordítanánk. Amennyiben úgy érzed, hogy egy-egy darabnak elérkezett az ideje, akkor engedd el őket. Köszönd meg neki – és annak az időszaknak – a sok tanítást és tapasztalatot, majd engedd el.

Arra bíztatlak, hogy koncentrálj a jelenre és abba tegyél bele minél több pozitív energiát, amely meghálálja magát. 🙂

 

 

Ha mindezzel végeztél akkor nincsen más dolgod mint, hogy kiélvezd a munkád eredményét. Bár szellősebb lesz a gardróbod tartalma de biztos vagyok benne, hogy cseppet sem lesz hiányérzeted. Könnyebben megtalálod majd azokat a kedvenc darabokat amelyeket egyébként is szívesen viselnél, sőt sok esetben új kedvencekre bukkanhatsz egy-egy ilyen rendszerezés alkalmával.

 

A bejegyzés írója:

Elek Bettina

Elek Betti vagyok, szín- és stílustanácsadó, a CABALA ruhamárka megálmodója és tervezője. Kislány korom óta nagyon szerettem öltözködni, de a saját stílusomat sokáig nem sikerült megtalálnom. Utólag úgy látom, leginkább másokat utánoztam. Gyerekként figyeltem a társaimat, hogy ki és mi számít népszerűnek, és ennek megfelelő ruhákat viseltem. Felnőttként pedig a trendeket követve próbáltam jól érezni magam a bőrömben. Talán mondanom sem kell, hogy kevés sikerrel.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Keresés